Ga naar de inhoud

Deelname ACENDIO workshop

Op donderdag 25 april 2024 werd voor de tweede keer de tweejaarlijkse ACENDIO workshop bijeenkomst georganiseerd, dit keer in de University College Lovisenberg in Oslo. Gebaseerd op het thema ‘Hot eHealth topcis to make nursing visible’ waren er twee keynote presentaties en drie parallelsessies. De bijeenkomst werd gevolgd door 60 deelnemers, waaronder 6 uit Nederland. Naast de fysieke deelnemers sloten er 16 online aan en kwamen ze in totaal 12 uit verschillende landen. Met de aanwezigheid van twee bestuursleden was Stichting VDIR ook vertegenwoordigd.

De eerste keynote, van professor Howard Butcher (Florida Atlantic University), sprak mij het meest aan: ‘Standardized Nursing Languages within the Context of Caring Science, Narrative and Reflective Nursing Practice’. Het was vooral interessant om te horen over theorieën en onderzoeksmodellen over een vernieuwende kijk op het verpleegkundig proces en hoe gestandaardiseerde verpleegkundige taal daarbij kan ondersteunen. De termen ‘shallow nursing’ en ‘deep nursing’ kregen inhoud door enkele voorbeelden van toepassingen. De eerste zou je kunnen zien als in de praktijk de verpleegkundige zich bezighoudt met het afhandelen van de voorgeschreven zorg voor de patiënt en in het dossier vooral vinkjes kan zetten bij wat is uitgevoerd. ‘Deep nursing’ gaat verder en verwacht van de verpleegkundige eigen kritische inbreng en afstemming van de zorg op de individuele patiënt. Verpleegkundige registraties m.b.v. een classificatiesysteem (bijvoorbeeld Nanda-Noc-Nic of Omaha System) passen daarbij. Het gepresenteerde OPT-model gaf mij een vernieuwde kijk op het verpleegkundig proces, ondanks dat het al enkele jaren geleden is ontwikkeld. In plaats van de cirkel van de acht bekende chronologische stappen (Levitt-Jones, 2013) toont dit model een andere samenhang van dezelfde onderdelen. De start van het proces zou daarin gerust kunnen liggen bij het bepalen van zorgresultaten of interventies en laat het de onderlinge samenhang van de stappen zien. Een bijzondere eye-opener!

De tweede keynote had de titel ‘Implementing ICNP/SNOMED CT in standardized care plans in Electronic Health Records’ en werd gepresenteerd door Marte Rime Bø, Senior Advisor Terminology Medical codeworks and terminologie aan het Norwegian Directorate of E-health. In Noorwegen is enkele jaren geleden het nationaal besluit genomen dat alle verpleegkundigen gaan registreren volgens de classificering van de internationale ICNP (International Classification for Nursing Practise) standaard.  Op basis daarvan presenteerde ze enkele standaard verpleegplannen die in overleg met meerdere instellingen zijn opgesteld. In Nederland wordt de ICNP slechts beperkt gebruikt; het biedt immers minder verpleegkundige procesondersteuning dan bijvoorbeeld een Omaha System of Nanda-Noc-Nic. Desondanks was het interessant om over de ontwikkelingen in Noorwegen te horen en te participeren in de parallelsessie om kritisch te kijken naar hun standaard verpleegplannen.

De ACENDIO workshop in Oslo bracht me naast nieuwe inzichten en informatie ook veel waardevolle internationale contacten met deelnemers en onderzoekers uit o.a. de USA, Oostenrijk en Italië. Daaruit voortkomend volgen binnenkort online besprekingen met hen over diverse ontwikkelingen waarbij we van elkaar kunnen leren en ondersteunen. Kortom: wederom was ACENDIO voor mij een inspirerende broedplaats voor nieuwe inzichten en ideeën om samen te werken aan verbetering van het verpleegkundig vak en gezamenlijke taal. Daarom een absolute aanrader voor elke verpleegkundig zorgprofessional om dit ook te ervaren in maart 2025 wanneer het congres wordt georganiseerd aan de Erasmus Hogeschool Rotterdam (inschrijving mogelijk vanaf augustus ’24!).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *